Tel Aviv-Kudüs Gezisi 2

Kudüs, 6 bin yıllık tarihin adıdır. Bu,Kudüs’ü dünya üzerindeki en eski şehirlerden biri yapar. Kudüs, üç Semavi din için özel ve kutsal şehirdir. Kudüs Arapların yaşadığı Doğu Kudüs ve İsraillilerin yaşadığı Batı Kudüs olarak ikiye ayrılır. İki bölgenin ortasında; surlarla çevrili, üç semavi din için de kutsal sayılan Eski Kent adı verilen bölge bulunur. Kudüs şehrinin manzarasını izlemek için Zeytin Dağına gitmelisiniz. Kudüs’e giriş 8 kapıdan yapılmaktadır ancak Kubbet’üs Sahra’ya yakın olan kapı Golden Gate/Altın Kapı kapalıdır, bunun nedeni Mahşer Günü Mesih’in bu kapıdan içeri gireceği inancıdır ve o güne kadar kapı kapalı tutulmaktadır.

Altın Kapı(Golden Gate) dibinde Müslüman mezarlığı var ve 72 Sahabemizin kabri burada mevcut ama sadece iki sahabemizin kabri bulunabilmiş. Resmin çekildiği bölümün altında ise Yahudi mezarlığı var ve bu mezarlık Dünyanın en pahalı mezarlığı.Mezar fiyatları 1 milyon dolara kadar çıkıyor.Bu mezarlığın bu kadar pahalı olmasının nedeni Yahudi inancına göre Mahşer günü ilk bu mezarlardan yatanların dirilme başlayacağına inandıkları içindir

l

Zeytin Dagi

IMG_3178

Golden Gate/Altın Kapı

Müslümanlar için kutsal sayılan Harem-i Şerif bölgesi de görülmesi gereken yerlenden.Müslümanlar için ilk kıble olması bakımından büyük önem taşıyan Mescid-i Aksa diğer adıyla El Aksa. Bir diğeri ise sıklıkla El Aksa ile karıştırılan altın kubbeli Kubbet’üs Sahra’dır.

IMG_3538

Kubbet’üs Sahra

Yahudiler tarafından Kotel olarak adlandırılan Ağlama Duvarı Müslümanlar içinde önemli yeri vardır. Ağlama Duvarı, Hz. Peygamber’in Miraç gecesinde Burak adlı atını bıraktığı yer olarak biliniyor. Yahudi inancına göre Kotel; Süleyman Mabedi’nden geriye kalan tek parçadır ve o yüzden çok kutsaldır.

IMG_3157

Kotel–Ağlama Duvarı– Burak Duvarı

IMG_3156

Kotel–Ağlama Duvarı– Burak Duvarı

Konstantin tarafından yaptırılan Yeniden Diriliş Kilisesi, Kıyamet Kilisesi- Holy Sepulcher-, Kipti Kilisesi, Ermeni Kilisesi, Benediktin Papazlar Kilisesi, Saint Georges Ortodoks Kilisesi, Apostolik Nons Sarayı, içinde her mezhepten kilise barındırıyor. Zaman zaman tvlarda gördüğümüz gibi ayrı mezheplerden olan kişiler arasında kavgalar çıkıyor.Hristiyanlar Hz. İsa’nın burada öldürülüp carmıha gerildigine ve göge yukseldigine inanıyorlar. Geçmişte de Hristiyan mezhepler arasında kiliseyi kimin açıp kimin kapayacağı kavgaları olunca,Selahattin Eyyubi çözümü kilisenin anahtarını bir Müslümana vermekle bulmuştur. Hala günümüzdede bir Müslüman bu kiliseyi açıp kapatıyor. Kilisenin 2’nci katındaki merdiven 150 yıldan fazla bir süredir kimse tarafından dokunulmamış.

image_1358268193467920

 Kıyamet Kilisesi- Holy Sepulcher

IMG_3072

 Kıyamet Kilisesi- Holy Sepulcher

IMG_3091

 Kıyamet Kilisesi- Holy Sepulcher icerisi

IMG_3085

 Kıyamet Kilisesi- Holy Sepulcher icerisinde ki Ortodoks Kilisesi

Hz. Davud’un (as) kabrindeyiz. Selahaddin Eyyubi tarafından yaptırılan bir mescit var burada.

IMG_3171

IMG_4348

 

 

 

 

 

Yorum bırakın