IPhone 5 hayal kırıklığı mı?

 

120118-apple-macbook-pro-best-buy

 

Apple’ın vizyoner lideri Steve Jobs’un ölümünden 1 yıl geçmesine rağmen Apple’ın geleceği tartışılmaya başladı.

Apple’ın yeni nesil akıllı telefonu İPhone 5’ deki bazı uygulamaları hayal kırıklığı yarattı. İphone 5’in ilk hafta satışları İphone 4S’i geçmesine rağmen Apple’ın beklediği satış rakamlarına ulaşamaması Apple’ın hisselerine negatif yansıdı. Apple, İphone 5’in piyasaya sunmasından sonra üç hafta içinde borsada 450 Milyar kron zarar etmesi de bunun en somut örneği.

Apple’ın borsada bu kadar değer kayıp etmesinin nedeni IPhone 5’in yanı sıra Samsung ile yaşadığı patent krizi. Apple tarafından Samsung’a açılmış patent davası Amerikan mahkemesi tarafından onaylanmaması kararın açıklandığı gün Apple’ın borsada yüzde 2 gerilemesine sebep oldu. Apple CEO’su Tim Cook’ta 1 hafta önce IPhone 5’ de bulunan yeni operatif sistem İOS 6’ daki harita uygulamasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kamuoyundan özür dilemişti.

IPhone 5’ deki yeni harita uygulamasında aranan şehirlerin bulunamaması, kentlerin yerlerinin yanlış yerlerde gösterilmesi gibi sorunlar  bulunuyor. IPhone 5’ deki sorunlar bununla da kalmayıp, Apple’ın elindeki ürün sayısının yetersiz olması da Apple’da işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. Apple, tedarikçileriyle yaşadığı problemden dolayı IPhone 5’lerin müşteriye iletilmesi uzun süreli gecikmelerle oluyor. Bunun nedeniyse Apple’ın tedarikçileri olan Foxconn ve Sharp şirketlerinin sistemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı İphone 5’leri zamanında Apple’a iletememesi.

Apple CEO’su Tim Cook’un, Steve Jobs’la uzun yıllar çalışmasına rağmen Apple’ın CEO’su olarak verdiği ilk sınavdan başarılı çıktığını söylemek pek doğru olmaz. Apple’ın efsanevi ismi Steve Jobs’un ölümünün üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Jobs’un yerinin kolay dolmayacağı kanaatindeyim.

Yorum bırakın